Investigatii
1. Sarcină
Trimestrul I
a. Test de sarcină
b. Analize:
- Hemoleucograma completă
- Grup sanguin şi Rh pacientă şi partener
- Examen sumar urină
- Urocultură
- Creatinină
- Uree serică
- Acid uric
- TGO
- TGP
- Glicemie
- Calciu ionic
- Calciu total
- Proteine totale
- Citomegalovirus IgG şi IgM
- Rubeola IgG şi IgM
- Toxoplasma IgG şi IgM
- Antigen HBS
- Anticorpi HCV
- Test HIV
- VDRL
c. Examen secreţie vaginală
d. Test Papanicolaou – recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin în scopul depistării celulelor anormale sau a unor modificări celulare
e. Dublu test – constă în:
- determinarea markerilor serici PAPP-A si free beta-HCG
- calculul MoM (multiplu de mediană) pentru fiecare marker (se îimparte valoarea obţinută la mediana corespunzătoare vârstei gestaţionale)
- corectarea MoM in funcţie de datele clinice materne (realizată de programul Prisca-versiunea 4)
- riscul biochimic de sindrom Down la naştere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri şi a vârstei materne la naştere)
- riscul de trisomie 18 la naştere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri şi a vârstei materne);
- calculul MoM pentru translucenţa nucală (în cazul în care medicul trimiţător furnizează laboratorului mărimea translucenţei nucale şi lungimea cranio-caudală – CRL, estimate ecografic)
- riscul combinat de sindrom Down (risc biochimic + translucenţa nucală)
f. Biopsia de vilozităţi coriale – în cazul unui rezultat al dublului test nesatisfăcător
Trimestrul II
a. Analize:
- Hemoleucograma completă
- Creatinină
- Uree serică
- Acid uric
- Calciu ionic
- Calciu total
- Proteine totale
- Glicemie
- TGP
- TGO
- Examen sumar urină
b. Triplu test – constă în determinarea unor markeri biochimici fetali în sângele matern, care se modifică semnificativ în sarcinile in care fetusul are anumite afecţiuni genetice sau anomalii congenitale (defect de tub neural, anencefalie, sindrom Down, etc):
- alfa-fetoproteina (AFP) – proteină secretată în timpul sarcinii care este echivalentul fetal al albuminei şi principala proteină din sange în primele stadii de dezvoltare a fătului
- gonadotropina corionică umană (hCG)
- estriolul neconjugat
c. Ecografia de morfologie fetală (3D/4D) – se efectuează între săptămânile 18-20 de sarcină şi poate identifica anumite anomalii fizice (malformaţii congenitale) caracteristice unor sindroame sau afecţiuni genetice cromozomiale
d. Amniocenteza – nu este o metodă de screening în masă şi este efectuată doar în anumite cazuri considerate cu risc crescut: femei la care se suspicionează anumite afecţiuni infecţioase, anomalii congenitale, gravide cu vârste mai mari de 35 ani, etc.
Trimestrul III
a. Analize:
- Hemoleucograma completă
- Examen sumar urină
- Creatinină
- Uree serică
- Acid uric
- TGO
- TGP
- Glicemie
- Calciu ionic
- Calciu total
- Proteine totale
- TS,TC
- Timp Quick + INR
- APTT
b. Testul de non-stres – se realizează în anumite condiţii în sarcină pentru evaluarea condiţiei şi dezvoltării fătului
c. Testul de stres la contracţii
2. Infertilitate
a. Analize:
- Spermogramă
- Testosteron
- Estradiol
- FSH
- LH
- Progesteron
- Prolactină
- T3
- T4
- TSH
b. Histerosalpingografie – vizualizarea cu ajutorul razelor X a uterului şi trompelor uterine. În acest scop se injectează o substanţă de contrast prin colul uterin. Este utilă în diagnosticul tumorilor uterine, sinechiilor uterine, distorsiunilor arhitecturale anatomice ale organelor pelviene, obstrucţiilor trompelor uterine, sinechiei tubare, leziunilor traumatice sau prezenţei de corpi straini.
c. Histeroscopie – vizualizarea cavităţii uterine prin endoscopie, cu ajutorul unui instrument optic denumit histeroscop. Este utilă într-un important număr de afecţiuni uterine.
d. Laparoscopie – vizualizarea cavităţii peritoneale cu ajutorul unei camere video prin intermediul unui telescop. Este indicată în infertilitatea de cauză necunoscută, dacă una sau ambele trompe sunt obstruate, dar şi în alte afecţiuni: endometrioză, fibrom uterin subseros, chist ovarian.
3. Ginecologie
a. Analize:
- β-hCG
- CA 125
b. Test Papanicolaou – recoltarea unei probe de la nivelul colului uterin în scopul depistării celulelor anormale sau a unor modificări celulare
c. Colposcopie – inspecţia colului, vaginului şi vulvei cu ajutorul unui microscop stereoscopic binocular, numit colposcop, efectuată în cazul în care dupa un test Papanicolaou laboratorul a identificat unele modificări celulare. Este îndicată în identificarea patologiei cervicale potenţiale, îndeosebi modificările precanceroase ale colului uterin
d. Biopsie col uterin (electrorezecţie/conizaţie) – excizia întregii suprafeţe patologice depistate în urma colposcopiei, fie chirurgical, prin conizaţie clasică, fie, mai modern, prin rezecţie cu ansa diatermică (ERAD)
e. Histeroscopie – vizualizarea cavităţii uterine prin endoscopie, cu ajutorul unui instrument optic denumit histeroscop. Este utilă într-un important număr de afecţiuni uterine, atât pentru diagnostic, cât şi ca metodă de intervenţie chirurgicală pentru extirparea unui polip, a unui fibrom etc.
f. Biopsie endometrială – folosită pentru extragerea unei probe din mucoasa uterină şi examinarea microscopică a acesteia (coroborată cu histeroscopia)
g. Vaccinarea anti HPV (papilomavirus) – o serie de 3 injecţii finalizate într-o perioadă de 6 luni care scad riscul de cancer cervical şi a verucilor vaginale
h. Întreruperea de sarcină – practicată în cazul unor sarcini nedorite prin chiuretaj uterin evacuator
1. Investigatii Preoperatorii
a. Analize:
- Hemoleucograma completă
- Examen sumar urină
- Creatinină
- Uree serică
- Acid uric
- TGO
- TGP
- Glicemie
- Calciu ionic
- Calciu total
- Proteine totale
- TS,TC
- Timp Quick + INR
- APTT
- Fibrinogen
- Antigen HBS
- Anticorpi HCV
- Test HIV
- VDRL
b. Examen cardiologic
c. Electrocardiogramă (EKG)
d. Radiografie pulmonară