Menopauza
Menopauza reprezintă încetarea fiziologică spontană şi completă a ciclului menstrual. De cele mai multe ori menopauza este precedată de anumite tulburări ale ciclului menstrual, însoţite de modificări fiziologice si psihologice, reprezentând manifestări ale unei secreţii insuficiente de hormoni estrogeni. Pentru aceste tulburări mai adecvat este termenul de climacteriu.
Menopauza apare în medie în jurul vârstei de 50 de ani, dar variaţiile individuale sunt foarte mari. Cel mai probabil această vârstă este programată genetic şi cu siguranţă nu are legătură cu vârsta la care se instalează prima menstruaţie (menarha).
În general, diagnosticul de menopauză este evident şi nu necesită investigaţii. Totuşi, în cazul pacientelor care nu au împlinit încă 40 de ani, este recomandat ca diagnosticul să fie confirmat prin dozarea unui hormon numit FSH (Foliculo-Stimulant Hormone). Menopauza este o stare fiziologică a organismului, dar pe durata acesteia pot apărea anumite probleme de sănătate. De aceea, la debutul ei este indicat un control medical complet. Cele mai frecvente probleme asociate menopauzei sunt: bufeurile (85 % din femei), simptomele psihologice (65 %), dispareunia (60 %), atrofia mucoasei urinare însoţită de simptome urinare (40 %), probleme dermatologice (35 %), osteoporoza (20 %).
Bufeurile sunt “valurile de caldură” sau senzaţia de înroşire a pielii însoţită de transpiraţii. Nu apar complicaţii, dar bufeurile sunt prin ele însele foarte supărătoare. Apar când te aştepţi mai puţin şi pot dura ani de zile înainte şi după menopauză.
Simptomele psihologice care pot însoţi menopauza sunt foarte variabile ca manifestări: nelinişte, nervozitate, tulburări de somn sau depresie. Unele femei percep menopauza ca pe o infirmitate şi pentru acestea este foarte necesar suportul psihologic al medicului ginecolog.
Dispareunia reprezintă durerea apărută la contactul sexual. Cauza este apariţia după menopauză a atrofiei şi uscăciunii vaginale. Tratamentul cel mai indicat este cel local medicamentos. Exista mai multe feluri de ovule care rezolvă această problemă: lubrifiante, trofice, hormonale sau ovule combinate.
Atrofia mucoasei urinare devine problematică numai dacă este însoţită de simptome urinare: senzaţie iminentă de a urina (ce poate conduce la stres în timpul deplasărilor) sau chiar incontinenţă urinară. Există medicamente şi pentru acest tip de neplăceri.
Problemele dermatologice sunt tot atrofice, manifestate de data aceasta la nivelul pielii. Apare tendinţa pielii de a-şi pierde elasticitatea, urmată de apariţia ridurilor.
Osteoporoza reprezintă o temă medicală foarte la modă, fiind susţinută intens de mass-media. Un rol decisiv în lansarea ei au companiile producatoare de medicamente destinate osteoporozei. Aceste medicamente sunt de obicei foarte scumpe şi sunt cu adevărat indicate în destul de puţine cazuri, putând avea reacţii adverse destul de serioase. Femeile candidate cu precadere la osteoporoză şi care ar trebui să efectueze investigaţii radiologice sunt: cele a căror înălţime a scăzut cu cel puţin 2 cm sau mai mult, femeile foarte slabe şi cele la care menopauza a fost indusă chirurgical (brusc şi nefiziologic, prin extirparea ovarelor).