FAQ
Întrebări frecvente privind sarcina
Dacă sunteţi vreodată confruntată cu o problemă gravă, nu ezitaţi să apelaţi la numărul de telefon:
0722-786969 Dr. Bafani Stelian
0742-281323 Dr. Bafani Oana.
Aceasta este o listă scurtă a problemelor frecvente pe care le întâmpină pacientele noastre însărcinate:
Greţuri/Vărsături – De obicei o problemă a primului trimestru (12 săptămâni) de sarcină, aceste simptome pot fi tratate în condiţii de siguranţă. Daca simptomele nu sunt severe, încercaţi să vă administraţi vitamina B6 (25 mg la fiecare 6 ore), Metoclopramid sau suc de lămâie. Dacă vărsăturile vi se par a fi prea frecvente, va putem prescrie medicaţie anti-greaţă, care este sigură în timpul sarcinii, dar vor determina o oarecare stare de somnolenţă. Dacă simptomele sunt severe, este nevoie de spitalizare în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa sau în Spitalul Privat Euromaterna pentru hidratare intravenoasă şi tratament medicamentos.
Ameţeli – Un simptom foarte comun în timpul sarcinii, ameţelile sunt rareori asociate cu o problemă importantă. În cazul în care acest simptom devine supărător, contactaţi-ne pentru a vă putea recomanda un medic specialist O.R.L.
Dureri de cap, dureri abdominale, vedere înceţoşată – Deşi aceste simptome sunt caracteristice toxemiei sau pre-eclampsiei, majoritatea pacientelor cu aceste simptome nu au o problemă gravă. Dacă durerea de cap dispare cu 1 gram de Paracetamol, durerile abdominale se rezolvă cu un antiacid sau un laxativ uşor (atunci când sunt determinate de constipaţie) şi vederea înceţoşată dispare după ce aţi vizitat medicul oftalmolog sau după o noapte bună de somn, atunci sunteţi OK. Dacă aceste simptome persistă în urma măsurilor de mai sus, atunci vă rugăm să ne contactaţi.
Sângerare/Spotting – Dacă aveţi sângerări în primele 20 săptămâni de sarcină, vă rugăm să ne contactaţi imediat astfel încât să putem programa o ecografie. Sângerările în cantitate redusă după actul sexual sunt frecvente. Dacă se întâmplă acest lucru, o perioadă de abstinenţă relaţii sexuale este recomandată până la consultarea medicului. Daca sângerarea devine abundentă, sunaţi-ne urgent. Vă vom recomanda deplasarea în serviciul de urgenţă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa sau al Spitalului Privat Euromaterna pentru a fi consultate.
Mişcările active fetale – Sunt foarte inconsecvente înainte de 24 de săptămâni. Dacă sarcina este mai mare decât 24 de săptămâni şi sunteţi îngrijorată de faptul că copilul dumneavoastră nu se mişcă suficient, beţi un pahar de suc, lapte cu ciocolată sau o Coca-Cola şi asezaţi-vă pe canapea pe partea stângă. Dacă nu se produc minimum 5 mişcărl fetale în 1 oră, contactaţi-ne telefonic. Probabil veţi fi chemata la Clinica BAFANU MEDICAL pentru monitorizarea mişcărilor active fetale.
Contracţii/Travaliu – Dacă vă confruntaţi cu 5 sau mai multe contracţii înainte de 35 săptămâni, beţi un litru de lichid, luaţi 2 tablete de Paracetamol (1 gram) şi aşteptaţi 30 de minute. În cazul în care contracţiile nu scad în frecvenţă, contactaţi-ne. După 35 săptămâni, contracţiile dvs. trebuie să fie la un interval de 5 minute şi regulate, pe parcursul a cel puţin 1 oră, înainte de a ne contacta telefonic.
Sfaturile medicale de rutină – Este important să ne contactaţi pentru sfaturi medicale de rutină în timpul orelor de serviciu sau înainte de weekend.
Sfaturile medicale de rutină se oferă telefonic prin sistemul de mesagerie WhatsApp de luni până vineri în intervalul orar 8.00-20.00.
Apelarea în afara intervalului menţionat va fi rezervată NUMAI în cazurile URGENTE.