Cabinet Dr. Bafani

Programează consultație

Contraceptie

Contracepţia reprezintă totalitatea metodelor care împiedică fecundaţia, prin urmare concepţia.
Contracepţia se poate realiza prin mai multe căi:

 • Contracepţia prin metode naturale
 • Contracepţia prin metode de barieră
 • Contracepţia prin dispozitivul intrauterin (sterilet)
 • Contracepţia hormonală
 • Contracepţia de urgenţă
 • Contracepţia definitivă (sterilizarea masculină şi feminină)

Metodele naturale de contracepţie asigură un efect contraceptiv prin dirijarea contactelor sexuale spre perioadele de infertilitate fiziologică ale femeii, însă au o eficacitate foarte scăzută. Ele sunt:

 • Coitul întrerupt
 • Metoda calendarului
 • Metoda temperaturii bazale
 • Metoda glerei cervicale

Metodele de barieră pot fi împărţite în metode fizice şi metode chimice, masculine şi feminine.
Metoda de barieră masculină – prezervativul – este cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Metodele de barieră feminine sunt:

 • Prezervativul feminin
 • Diafragma vaginală (folosită în situaţiile în care femeia nu poate sau nu vrea să folosească contraceptive hormonale sau ca o metodă alternativă pentru protecţia contraceptivă de scurtă durată
 • Diafragma cervicală (alternativă pentru diafragma vaginală)

Metodele de barieră chimice sunt substanţele spermicide – creme, geluri, supozitoare vaginale, tablete spermicide, filme solubile. Dată fiind rata de eşec, nu sunt indicate a fi folosite singure, ci asociate cu metodele de barieră mecanice cărora le măreşte eficienţa.
Dispozitivul intrauterin (steriletul) poate reprezenta o indicaţie pentru femeile care au avut o naştere.
Contracepţia hormonală se poate realiza prin 2 metode:

 • Contracepţia orală
 • Contracepţia hormonală de lungă durată

Contracepţia orală hormonală presupune asocierea între estrogeni şi progestative (contracepţia orală combinată) sau folosind tablete care conţin numai progestative, sau preparate numai cu progesteron.
Contracepţia orală combinată este o opţiune de luat în seamă de către femeile tinere active din punct de vedere sexual, de cuplurile care doresc evitarea sarcinii nedorite, în actul în care este necesară o contracepţie de scurtă durată, de către mamele care nu alăptează, imediat după avort, precum şi în situaţia în dismenoree accentuată.
Preparatele numai cu progesteron sunt indicate femeilor care alăptează, femeilor începând cu decada a 4-a de vârstă, femeilor care nu pot folosi estrogeni din diverse motive medicale.
Contracepţia de lungă durată este reprezentată de preparatele injectabile pe bază de progesteron, care sunt recomandate în situaţii în care contraceptivele orale combinate nu sunt suportate de pacient sau prezintă un oarecare risc la estrogeni. Ele sunt folosite la femeile peste 35 de ani, de cele care alăptează.
Contracepţia de lungă durată este asigurată de implantele subdermice (de exemplu, Norplant), de inelele vaginale cu hormoni, de steriletele cu progestative (de exemplu, dispozitivul intrauterin Mirena, activ pe o perioadă de 5 ani).
Contracepţia de urgenţă se utilizează pentru a preveni sarcina, în situaţia unui contact sexual neprotejat în perioada fertilă, în cazul unui incest sau viol.
Se folosesc în acest scop estrogenii, tablete contraceptive (contraceptive orale combinate sau numai cu progesteron), steriletul aplicat la cel mult 5 zile după contactul sexual neprotejat.
În final, în cazul unei sarcini nedorite, aceasta poate fi terminată prin avort la cerere, ocazie cu care se prezintă femeii în cauză şi modalităţile de evitare în viitor a acestei situaţii.
Sterilizarea feminină şi masculină este solicitată în momentul în care partenerii dintr-un cuplu consideră că au copii suficienţi şi că nu mai doresc alţii. Partenerii trebuie să fie conştienţi că aceste metode sunt definitive, posibilitatea de reversibilitate este extrem de limitată.

Servicii